Yükleniyor

NFT Nedir ve Nasıl Çalışır

NFT Nedir ve Nasıl Çalışır

NFT Nedir ve Nasıl Çalışır

İnterneti düzenli olarak kullanıyorsanız, muhtemelen NFT'leri duymuşsunuzdur. NFT kelimesi nasıl ve neden bu kadar çok duyulmaya başlandı gelin birlikte bakalım. 

“NFT”, Fungible Token anlamına gelen bir kısaltmadır. Her dosyanın yeniden üretilebilir olduğu dijital bir dünyada, Non-Fungible Tokens, tek bir değer birimini temsil eden özel bir dijital dosya türüdür. 

NFT'ler, kendilerine değer veren benzersiz tanımlayıcılara ve niteliklere sahip doğrulanabilir varlıklar olarak çalışır. Başka bir varlıkla değiştirilemeyen, yalnızca kendileri için değiştirilebilen kişiselleştirilmiş bir dijital metadır. Bu, "mümkün olmayan" olmanın ne anlama geldiği ve kripto da takas edilemezliğin neden önemli olduğudur.

Örneğin, Bitcoin değiştirilebilir bir varlıktır çünkü bir bitcoin başka bir bitcoin ile değiştirilebilir. Bir bitcoin'iniz varsa, hiç kimse jetonunuza diğer bitcoinlerden daha fazla veya daha az değer vermek için herhangi bir neden görmeyecektir. Ancak dünyada sadece bir bitcoin olsaydı, bireysel varlığı daha değerli olurdu. Benzer şekilde, bir resim gibi orijinal bir sanat eseri de değiştirilemez. Bir tabloyu başka bir tabloyla, hatta aynı sanatçıya ait bir tabloyla takas etseydiniz, tamamen farklı bir tablonuz olurdu. 

NFT'lerde olan budur. Blockchain, esasen bir ağda meydana gelen tüm işlemlerin merkezi olmayan bir defteridir. Blok zinciri teknolojisini kullanarak, banka gibi merkezi bir takas otoritesine ihtiyaç duymadan dijital işlemler onaylanabilir. Bunun yerine, işlemleri doğrulamak için şifreleme kullanır. Çoğu insan, kripto para birimini içeren işlemleri doğrulamak için blok zinciri kullanımına aşinadır. 

Ancak kripto para, blok zinciri kullanılarak mülkiyeti doğrulanabilen tek varlık değildir. NFT'lerin devreye girdiği yer burasıdır. NFT, dijital bir varlıktır.  Dijital olduğu sürece herhangi bir şey, bir çizim, bir karalama, bir müzik parçası, bir metin olabilir. Aslında, NFT'lerin etrafındaki heyecanın çoğu, NFT sanat eserlerini toplamakla ilgilidir. 

Kripto para biriminin ve NFT'nin kullandığı enerji miktarıyla ilgili çevresel kaygılara ve büyük miktarda dolandırıcılık ve ilgili fikri mülkiyet haklarının çalınmasına ilişkin endişelere rağmen, NFT'ler oluşturmak ve bunlara yatırım yapmak çok büyük bir iş haline geliyor.

 

NFT nasıl yapılır?

NFT'ler, fikri mülkiyet haklarına sahip olduğunuz herhangi bir dijital dosya olabilir. Örneğin, sizin tarafınızdan oluşturulan bir resim, bir çizim, bir müzik parçası vb., o varlığın sahibi olarak sizin bir NFT'ye dönüştürebileceğiniz benzersiz bir dijital varlıktır. Bununla birlikte, NFT'lerle ilgili bir sorun, ilk etapta haklarına sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın herkesin NFT olarak dijital bir dosya oluşturabilmesidir. Süreç anonim olduğundan, 'hırsızlıkları' bulmak çok zor olabilir.

Bir NFT oluşturmak için önce dijital varlığınızı “kodlamak” için bir blok zinciri platformu seçmelisiniz. Kripto para biriminde, blok zinciri teknolojisi, eşler arası ağlarda güvenli, değiştirilemez bir zincir oluşturan şifreli bloklarda işlemlerle ilgili bilgileri depolamak ve kaydetmek için kullanılır. Bu şekilde, güvenilir üçüncü tarafların işlemleri onaylaması gerekmez. 

NFT'ler ayrıca blok zincirine onları tanımlayan benzersiz veri birimleri olarak kaydedilir. NFT sahipleri, dijital varlıklarını hangi blok zincirinde depolayacaklarını seçebilirler. Şu anda, Ethereum, NFT yaratıcıları arasında en popüler seçeneklerden biridir.

Ancak bir NFT yapmak ücretsiz değildir. Çalışmanızı geleneksel olarak kaydettirmek istiyorsanız bir telif hakkı lisansı için ödeme yapmanız gerektiği gibi, NFT'nizin bilgilerini blok zincirine kaydettirmek (darphane adı verilen bir süreç) veya onu bir platformda satışa çıkarmak için belirli ücretleri karşılamanız gerekir. 

 

NFT Pazar Yeri 

Kesin maliyetler gerçekten kullanacağınız NFT platformuna bağlıdır. Bir NFT basmak için ödeme yaparken kripto para birimi kullanılır, bu nedenle kripto cüzdanı almak NFT yaratıcıları için ek ve gerekli bir adımdır.

NFT satışa çıktığında, NFT alıcıları ve yatırımcıları onu orijinal bir dijital varlık olarak satın alabilirler. Ancak bu, dosyanın sahibi olacakları anlamına gelmez. Bu nedenle, NFT üzerinde telif hakkı ayrıcalıklarına sahip olmayacaktır. Bir NFT'ye sahip olmak, alıcıya, NFT'nin dayandığı orijinal çalışmayı değil, sahipliğini verir. Ayrıca, herkes bir NFT'yi ücretsiz olarak görüntüleyebilir.

Bir anlamda, bir NFT'ye sahip olduğunuzu söyleme hakkını satın alıyorsunuz. Örneğin, Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'in ilk tweet'i (“twtter'imi yeni kuruyorum”) bir NFT'si 2,5 milyon Euro'ya satıldı. Alıcı, tweet'in dijital olarak imzalanmış ve içerik oluşturucu tarafından doğrulanmış bir dijital sertifikasını satın aldı. Ancak, tweet'in kendisi Twitter'da herkes tarafından ücretsiz olarak görüntülenebilir. 

 

NFT Sanatı

Sanatçılar için NFT'ler para kazanmanın yeni bir yolunu açtı. NFT sanatına geleceğin sanatı denir. NFT sanat eserlerinin her zaman dijital olması ve NFT sisteminin geleneksel özgünlük sertifikalarının yerini alması dışında, oldukça geleneksel sanat gibi çalışır. 

Sanatçılar, galeri sahipleri ve sanat koleksiyoncuları, "gerçek" hayatta sanat eseri alıp satmak için bu sertifikalardan birine ihtiyaç duyar. Ancak kripto dünyasında, sanat eserinizin sahipliğini ve gerçekliğini kanıtlamak için yapmanız gereken tek şey, blok zincirinde bir NFT kaydıdır. Özellikle daha küçük sanatçılar için, NFT'ler galerilere veya müzayede evlerine (bu da ücrete tabidir) güvenmeden çalışmalarından para kazanmak için yeni bir fırsatı temsil edebilir. Sanatçılar ayrıca telif ücretlerini yeni bir sahibine bir NFT satıldığında otomatik olarak ödenecek şekilde programlayabilir.

En ünlü NFT sanat eserlerinden biri, Amerikalı dijital sanatçı Mike Winkelmann'ın (Beeple olarak da bilinir) 5000 dijital illüstrasyonundan oluşan bir kolaj olan “ Gündelik: İlk 5000 Gün ”dür. Bu sanat eseri, 2021'de İngiliz müzayede evi Christie's'de 69,3 milyon dolara satıldı. 

Bununla birlikte,  blok zinciri alanında sahtecilik yapmak geleneksel sanat dünyasına göre çok daha kolaydır. Herhangi bir malzeme veya teknik bilgi gerekli değildir. NFT sahtekârları, sanatçıların eserlerinin tüm galerilerini "kazımak" için otomatik botlar kullanır. Parçalar daha sonra NFT pazarlarında satışa sunulur. Blockchain'in anonim doğası, sanatçıların bu çalıntı eseri izlemesini ve tazminat kazanmasını çok zorlaştırıyor.  


NFT oyunları

Oyunlarda koleksiyon, oyunu oynamak için gerekli olmayan öğelerdir. Belirli ödülleri (özel sanat eserleri, 3B modeller, kupalar vb.) açmanıza izin vermek ve/veya %100 tamamlama yüzdesine (tamamlayıcıysanız) ulaşmanıza yardımcı olmak için kullanılırlar.

Video oyunlarındaki koleksiyonlar uzun zamandır ortalıkta dolaşıyor. The Legend of Zelda'daki (1998) Altın Kafataslarını veya GTA San Andreas'ın (2004) istiridyeleri ve anlık görüntülerini düşünün. Koleksiyon öğeleri, harita genelinde koleksiyonluk dinozor kemikleri, sigara kartları, düş kapanları vb. bulabileceğiniz Red Dead Redemption 2 (2018) gibi modern AAA oyunlarında bile bulunur. 

Red Dead Redemption 2'nin bir kopyasına sahip olan her oyuncu bu eşyaları toplayabilir, ancak ya her biri benzersiz olsaydı? NFT özellikli oyunlarda olan budur. Oyuncular, sahiplikleri de izlenebildiği için değerli olan NFT öğelerini toplayabilir ve takas edebilir. 

En popüler NFT oyunlarından biri, sanal kedilerin toplanması, üremesi ve satılmasından oluşan Ethereum tabanlı oyun CryptoKitties'tir. Her kedi, 'DNA'sı olarak adlandırılan benzersiz bir sayı dizisine sahip bir NFT öğesidir. Bu onları türünün tek örneği kripto koleksiyoncuları yapar.

Oyuncunun belirli zorlukların üstesinden gelmesi veya belirli görevleri tamamlaması durumunda jetonlar ve NFT'lerle ödüllendirilebileceği,  kazan-kazan NFT oyunları da vardır.

Ama her şey güllük gülistanlık değil. Kripto para birimlerine dayandıkları için NFT'ler oldukça değişken ve spekülatiftir ve NFT yatırım dünyasına girerseniz para kaybetmeyeceğinizin garantisi yoktur.

Ayrıca, yukarıda belirtildiği gibi, kripto madenciliği tarafından tüketilen elektrik miktarı, kripto para birimlerini ve NFT'leri yedekleyen blok zincirinin çalışması için gerekli süreç konusunda  aktif bir iklim tartışması var.

Bazı önde gelen sanatçılar, NFT'lerin basılmasında üretilen emisyonlar için çok fazla tepki aldı. Yukarıda bahsedilen Beeple,  gelecekteki tüm NFT'lerinin, onları karbon "nötr" veya "negatif" yapmak için dengeleneceğini duyurdu.  

Özel olarak NFT'ler tarafından üretilen emisyonların resmi bir ölçümü olmamasına rağmen (tüm kripto madenciliğinin aksine), bazı istatistikler, tek bir Ethereum işleminin yaklaşık 9 günde bir Amerikan hanesi kadar elektrik kullanabileceğini hesaplar. 

Ethereum, mevcut algoritmasını, hisse kanıtı adı verilen daha enerji verimli bir alternatifle değiştirmeyi planlıyor, ancak geçişin başlangıcı için resmi bir tarih yok. 

Popüler Yazılar